Övergivet hus öppnat för allmänheten!

En gammal landstingslokal har idag öppnats för allmänheten. Byggnaden har stått oanvänd i nära tio år. På lördagsförmiddagen samlades människor som kallar sig för Kvarteret Kajan för att umgås och använda lokalen till bostäder och aktiviteter som inte får plats någon annanstans.

 • Vi hittade huset och såg att det var öppet och oanvänt. När det finns så få öppna lokaler tyckte vi det var dumt att inte använda den här, säger Elina Fogelström, pressansvarig för gruppen.

Lokalen som ägs av Landstinget i Uppsala län är ungefär 4500m2 stor och ligger på Bernard Jacobowskys väg i Ulleråker. Sedan flera år tillbaka har lokalen varit kallställd och stått helt oanvänd. De som nu har bestämt sig för att använda lokalen kallar sig för Kvarteret Kajan och är en grupp bestående av människor i alla åldrar, både gamla Uppsalabor och nyinflyttade.

– Det är ingen speciell grupp som har samlats här, säger Elina. Vi är bara alla intresserade av att ha ett ställe där vi kan umgås och ha aktiviteter. Det är också en bra chans för studenter och andra Uppsalabor att mötas och göra saker tillsammans.

Gruppen har redan en klar vision om vad man vill använda lokalerna till. Förutom kreativa aktiviteter såsom musik och träning finns planer på studiecirklar, seminarier och utställningar. Andra vill bara ha någonstans att ta vägen utan att behöva handla eller betala inträde. Med ungas allt mer kritiska bostadssituation i åtanke är det dessutom orimligt att så fina lokaler tillåts stå oanvända och förfalla.

För att kunna disponera lokalerna är gruppen beredd att betala alla driftkonstander såsom el och vatten och att utföra nödvändigt underhållsarbete på byggnaden. Kvarteret Kajan har tidigare haft kontakt med kommun och landsting för att försöka få reda på vad som kommer hända med lokalen, utan resultat. Kommunen håller just nu på att utarbeta en detaljplan för hela Ulleråkersområdet, någonting som kommer kräva åtminstone ett år till. Innan dess kommer man inte göra någonting med lokalerna.

Presskontakt: Elina 0738701839
Marall 0738701840

https://kajorna.wordpress.com

kajorna@twitter

Kvarteret Kajan @ facebook

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Övergivet hus öppnat för allmänheten!

 1. Någon skriver:

  Grattis!
  Lycka till med er nya lokal…
  Hälsningar: Stockholm

 2. Någon skriver:

  Läser ni inkommande meddelanden på Twitter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s