Öppet brev till landstinget

På det senaste förhandlingsmötet vi hade med landstinget var de väldigt tydliga med att de inte tänkte fortsätta några som helst förhandlingar med oss så länge vi befann oss i huset. En väldigt underlig inställning då alla tydligt kan se att den enda anledningen till att de över huvud taget förhandlar med oss är just för att vi befinner oss i huset.

Vi älskar vårt hus. Det vi har byggt upp här är ett helt fantastiskt ställe fyllt av vänliga människor och kreativitet och aktivitet. Ingen annanstans har människor samma möjlighet att mötas och skapa tillsammans utan att någon annan sätter gränserna och bestämmer vilken sorts aktivitet som är okej. Vi har visat för alla att unga vuxna också kan träffas och ta hand om en verksamhet, utan att det behöver bli bråk, konflikter eller skadegörelse. Vi har visat vilka möjligheter som finns och visat alternativ till att ständigt rätta sig efter andras öppettider eller att ständigt begränsas av att lönen håller på att ta slut. Vi har tillsammans fått en ovärderlig träning i aktiv demokrati och i att ta eget ansvar för både sig själv och för andra. Vi har satt upp egna regler och eftersom de är satta av oss så har de inte någon gång ifrågasatts eller brutits. Det har bland annat inneburit att det finns ett ställe för unga att vara, öppet även på natten, där de kan umgås utan att dricka alkohol eller behöva omges av människor som dricker alkohol. Detta är någonting vi inte har sett utanför det här huset.

För att vi ska kunna fortsätta att bygga upp Kvarteret Kajan så måste vi tydligen gå ut ur huset. För att kunna fortsätta utveckla det till ett ställe för alla, oavsett ålder, om du är student eller arbetar eller inget av det, om du är politisk eller opolitisk eller fattig eller rik, så kan vi tydligen inte befinna oss här.

Under det senaste mötet med landstinget så bestämdes det att vi skulle lämna besked idag, måndag, om huruvida vi skulle stanna i huset eller inte. Vi håller alltid våra löften, och har försökt ringa till Erik Weiman hela dagen idag. Receptionen säger att han sitter i möte och än har han inte ringt upp oss, så nu får vi gå andra vägar för att meddela var vi står.

Vi brinner för vår verksamhet. Vi vill att alla ska ha någonstans att vara. Vi vet att det inte är acceptabelt att låta hus stå tomma och förfalla i väntan på rätt läge på bostadsmarknaden, när de skulle kunna användas till bostäder. Det är inte lönsamt att bygga hyresrätter. Hyresrätter kommer av politiska beslut. Om det dessutom i det allmännas ägo finns tomma byggnader som är alldeles utmärkt lämpade för bostäder, så bör besluten bli att dessa ska användas.

Kvarteret Kajan tänker fortsätta driva kampen för hyresrätter och fria ytor där alla är välkomna. Landstinget tänker inte låta oss göra det samtidigt som vi visar vad vi vill och vad vi kan. För att visa att vi menar allvar är vi beredda att gå ut ur det här huset, i utbyte mot riktiga förhandlingar inom en rimlig tidsrymd där landsting och eventuella andra berörda parter medverkar.

Om landstinget går med på detta, och via underskrivna avtal eller uttalanden i media avtalar ett möte med oss innan den sjunde maj. Vi vill också att de ska lova att inte resa några skadeståndskrav angående BUP.

Vi skulle gå ut på torsdag denna vecka, efter en stor avskedsfest på onsdagen.

Detta är alltså vårt förslag till landstinget. Vi lämnar huset frivilligt på torsdag, 29:e april, om vi då har fått offentliga löften om förhandlingar och satt datum för dessa. Vi förutsätter naturligtvis att vi då får gå ut själva utan inblanding från polis eller andra. Om det sedan visar sig att landstinget verkligen bara pratar med oss för att vi använder ett av deras hus och slutar så snart vi är ute, så kan vi bara gå in igen och fortsätta förhandla då.

Vi älskar vårt hus och det kommer bli sorgligt och tråkigt att behöva gå härifrån. Men vi förstår att det handlar om någonting mycket större och viktigare än detta specifika hus.

Vi skulle vilja be landstinget eller andra som känner sig berörda av detta att kontakta oss snarast så att vi kan gå vidare och arbeta fram en överrenskommelse.

Kvarteret Kajan flyger vidare!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Öppet brev till landstinget

 1. Johan Tilli skriver:

  Fantastiskt öppet brev. Ni är så bra!!!! Hoppas verkligen att det blir resultat av detta!

 2. Hanna skriver:

  Bra! Jättebra! Om de kräver att ni lämnar huset för förhandlingar ska ni kunna kräva ett ordentligt löfte om förhandling! Heja Kajorna! 😀

 3. alwaysme skriver:

  man får inte ett hus. man tar ett hus.

 4. LG Nilsson skriver:

  Mycket bra formulerat brev.

  Kloka tankar, kloka krav och bra engagemang. Ett råd från en luttrad förhandlare med kommuner: Se till att få tydliga löften, utan plats för olika tolkningar i efterhand.

  Och se till att göra dem transparanta för media. Dvs att de publiceras och görs till offentliga sanningar.

  Det är valår. Och det är någonting som politiker och kommuner är förbannat medvetna om.

 5. myriam skriver:

  så himla fint! fick tårar i ögonen!

  Det ni skriver är så sjukt sant…

 6. Julia skriver:

  Har de svarat ännu?!

 7. Gustav skriver:

  Lycka till, kämpa på!

  Tomma hus är allas hus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s